Organisatie
De Stichting bestaat uit een groep van ongeveer 20 onbetaalde vrijwilligers die tezamen het algemeen bestuur vormen. Voor de dagelijkse gang van zaken heeft dit algemeen bestuur uit hun midden een dagelijks bestuur gekozen. Daarbij wordt de Stichting ondersteund door een tiental “Vrienden van”, die geen bestuurslid zijn, maar wel gedurende een aantal dagen in de Feestweek volledig meedraaien met de activiteiten. Die activiteiten worden georganiseerd door commissies die zich met onderdelen van de organisatie bezighouden, zoals de Technische commissie, de commissie Kinderspelen, de Paardencommissie, de Koningsdag commissie en de Jazzcommissie. Het dagelijks bestuur vergadert maandelijks, het algemeen bestuur elke twee maanden. Een aantal malen per jaar is er overleg tussen het dagelijks bestuur en de Gemeente De Ronde Venen, waarbij ook de lokale horeca, politie en brandweer aanwezig zijn.
Wat doet de Stichting?
De Stichting Feestelijkheden Abcoude (ook wel SFA of “de Stichting”) organiseert alle activiteiten in de Feestweek, vooral gericht op kinderen, paardenactiviteiten en senioren en is ook verantwoordelijk voor de organisatie van de jaarlijkse Feestweekkermis.
In die 5 dagen passeren een keur van spelletjes voor volwassenen en kinderen, zoals: Tobbetjesteken, Boegsprietlopen, Paalklimmen, Viswedstrijd, Bingo en spellencircuit, Sport- en speltoernooi, Oud Hollandse spelletjes, Kindermarkt, Lampiontocht, Ringsteekwedstrijden voor ruiters en aanspanningen, maar ook de Paardenmarkt en Premiekeuring, de Ronde van Abcoude en het Muziekfestival en ga zo maar door.
Tevens organiseert zij de festiviteiten ter gelegenheid van Koningsdag en – eens in de vijf jaar – de Bevrijdingsdag. Tot slot verzorgen zij in samenwerking met de OVAB (Ondernemersvereniging Abcoude Baambrugge) de sfeerverlichting rond Sint Nicolaas en Kerstdagen. Veel verenigingen en stichtingen in het dorp doen niet tevergeefs een beroep op het materiaal en de mankracht van de SFA bij het organiseren van hun eigen festiviteit. Waar mogelijk betrekt de Stichting ook zoveel mogelijk lokale verenigingen en anderen bij haar activiteiten, om er zo mede voor te zorgen dat de binding binnen Abcoude zo groot mogelijk blijft.
Financiën
De inkomsten van de Stichting bestaan een jaarlijkse huis-aan-huis collecte voor de Feestweek en Koningsdag en het verpachten van de kermisplaatsen. Bij dit laatste wordt er gestreefd naar het hanteren van pachtsommen die een lage attractieprijs mogelijk maken waardoor de kermis bereikbaar blijft voor iedereen, maar dat staat de laatste jaren wel onder druk door de steeds stijgende organisatiekosten en vast lasten. Tot slot zijn er enkele sponsoren die bijdragen in de kosten van de grotere programma onderdelen. De stichting ontvangt geen subsidies.